Forum społeczności KryzysWSieci
Strona główna
Forum KryzysWSieci Motoryzacja przewoz ciezkiej tokarki na 200 km, firma od ponadgabarytow czy kombinowac samemu

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

przewoz ciezkiej tokarki na 200 km, firma od ponadgabarytow czy kombinowac samemu

RE: przewoz ciezkiej tokarki na 200 km, firma od ponadgabarytow czy kombinowac samemu

Kupiłem na licytacji starą tokarkę TUM-35, waży grubo ponad tonę i stoi teraz w hali jakieś 200 km ode mnie. Sam bym tego nie ruszył, a zwykła laweta do auta odpada, bo trzeba to jeszcze załadować i rozładować z zachowaniem osi. Zastanawiam się czy szukać firmy od ponadgabarytów z HDS, czy próbować kombinować z wynajmem lawety i dźwigu osobno. Ktoś z Was przewoził taki ciężki sprzęt na większą odległość i wie na co zwrócić uwagę przy wyborze przewoźnika, żeby nie uszkodzić maszyny w transporcie?
Odpowiedz

RE: przewoz ciezkiej tokarki na 200 km, firma od ponadgabarytow czy kombinowac samemu

Panie Tadeuszu, przy tonie z okładem i do tego rozładunek - ja bym samemu tego nie ruszał. Laweta osobno plus dźwig osobno wychodzi drożej niż się na pierwszy rzut oka wydaje, a przy przeładunku najłatwiej maszynę urwać. Jak przenosiliśmy prasę do drukarni, wzięliśmy firmę z HDS-em na aucie, co sama ładuje i rozładowuje. Robił nam to transport ciężkiego sprzętu, wożą maszyny budowlane i przemysłowe, taka tokarka to dla nich standard. Mocują na sztywno, o osie bym się nie bał.
Odpowiedz

panie Tadeuszu z doswiadczenia powiem tyle, ponadgabaryt to nie tylko przewiezc ale i papiery czasem pilot z przodu. sam bym sie w to nie bawil z laweta osobowa, tona to tona. lepiej firma co ma HDS na aucie i od razu zaladuje, mniej biegania i nikt ci nie wysiada z osi.
Odpowiedz